Μαγιά – Χρήσιμες Πληροφορίες

0
335

Μαγιά – Χρήσιμες Πληροφορίες. Η μαγιά είναι… μαγεία γιατί κάνει θαύματα! Έχει μακρά ιστορία και εφαρμογή σε αρτοποιεία και ζυθοποιία, μιας και είναι γνωστό πως στην αρχαία Αίγυπτο οι παρασκεύαζαν μπύρα και επίσης λέγεται ότι οι εργάτες κατά το κτίσιμο των πυραμίδων, πληρώνονταν με μπύρες.

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗΙ:
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του βιγκανισμού και της χορτοφαγίας;

Σήμερα στο εμπόριο υπάρχουν τρεις τύποι μαγιάς

__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________

Δες το λογαριασμό μου στο Twitter ή και στο Threads

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook  γτ όχι και στο  Pinterest  για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες έμπνευση και αν θέλεις & συνταγές !

Θα χαρώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο Youtube

Σαρώστε τον κωδικό QR για να με βρείτε στο instagram

tinaki_1983_qr
tinaki_1983_qr

__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________

  • η νωπή
  • η ενεργή ξηρή
  • η στιγμιαία

Η νωπή που είναι σε μορφή στερεού πολτού (την λένε και κρεμά), η ενεργή ξηρή μαγιά και η στιγμιαία γρήγορη  μαγιά που έχει μικρότερους κόκκους και ενεργεί γρηγορότερα.

Χρήσιμες πληροφορίες για την μαγιά

    • Η διαφορά της ξηρής από την νωπή είναι στο άρωμα που έχει η νωπή και είναι αδύνατον να το αισθανθούμε στην ξερή.
    • Καλά θα είναι να διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό με λίγη ζάχαρη (η ζάχαρη και το άμυλο είναι η τροφή της μαγιάς)
    • Η ποσότητα που βάζουμε στο ζυμάρι εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο εργαστήριο του φούρνου, αν έχει πολύ ζέστη θέλει λιγότερη και αν έχει κρύο περισσότερη, η υγρασία και αυτή παίζει σπουδαίο ρόλο στην ωρίμανση του ζυμαριού.
    • Να γιατί η λαϊκή ρήση λέει «σαράντα χρόνια φούρναρης». Θέλει μεγάλη εμπειρία για να παράγει ένας αρτοποιός το ίδιο αποτέλεσμα στην ποιότητα του ψωμιού, ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών.

    • Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διάρκεια “ζωής” της νωπής μαγιάς είναι πολύ σύντομη.
    • Αγοράζετε μικρές ποσότητες, ανάλογα με τις ανάγκες, και ελέγχετε πάντοτε τις ημερομηνίες λήξεως προτού τη χρησιμοποιήσετε.
    • Αν βάλετε τη μαγιά στο ψυγείο, πάντα να την αφήνετε να επανέρχεται σε θερμοκρασία δωματίου προτού την αναμείξετε με νερό.
    • Η θερμοκρασία του νερού στο οποίο θα ενεργοποιηθεί η μαγιά είναι πολύ σημαντική. Αν είναι πολύ ζεστό, η μαγιά μπορεί να χαλάσει (κυριολεκτικά να θανατωθεί, αφού πρόκειται για ζωντανό μονοκύτταρο οργανισμό). Αν το νερό πάλι είναι πολύ κρύο, δεν θα ενεργοποιηθούν οι ιδιότητες της μαγιάς.
    • Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε τη θερμοκρασία είναι με χρήση ενός θερμομέτρου – το εύρος θερμοκρασίας πρέπει να είναι μεταξύ 40 και 45 βαθμών Κελσίου.
    • Το αλάτι και η υπερβολική ζάχαρη σκοτώνουν την μαγιά.
    • Όταν θα έχετε φτιάξει ζυμάρι και θα θέλετε να το αφήσετε να φουσκώσει, το κατάλληλο σημείο για να το τοποθετήσετε είναι σε κάποιο σημείο της κουζίνας όπου δεν υπάρχει ρεύμα αέρα, και η θερμοκρασία είναι μεταξύ 20 και 30 βαθμών Κελσίου.

Αναλογιά ξερής – νωπής μαγιάς

Και κλείνουμε με το πιο βασικό, την αναλογία ξερής και νωπής μαγιάς.

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗΙ:
Φυστικοβούτυρο υγιεινό ή ανθυγιεινό;

30 γρ νωπή μαγιά = 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ)

* Για οποιαδήποτε ερώτηση, γράψτε μου μήνυμα με κλικ εδώ και θα σας απαντήσω !