Πως φτιάχνω προζύμι

    0
    451

    Πως φτιάχνω προζύμι. Το να ψήνεις ψωμί με το δικό σου προζύμι σε κάνει περήφανο. Και μην ανησυχείτε – η παρασκευή δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο φαίνεται. Εδώ θα δούμε πώς να το κάνετε!

    ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗΙ:
    Συνταγή για χοιρινό κοντοσούβλι

    Για πολλούς με χόμπι την μαγειρική, η προετοιμασία της προζύμης είναι στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που δεν τολμούν να κάνουν. Το να κάνεις προζύμι ακούγεται δύσκολο στην αρχή, τουλάχιστον όσον αφορά τα υλικά και την προετοιμασία.
    Κι όμως, δεν είναι καθόλου περίπλοκο. Ένα καλό μείγμα προζύμι θα σας συνοδεύει στην καλύτερη περίπτωση για χρόνια. Αξίζει λοιπόν τον κόπο.

    __________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________

    Δες το λογαριασμό μου στο Twitter ή και στο Threads

    Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook  γτ όχι και στο  Pinterest  για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες έμπνευση και αν θέλεις & συνταγές !

    Θα χαρώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο Youtube

    Σαρώστε τον κωδικό QR για να με βρείτε στο instagram

    tinaki_1983_qr
    tinaki_1983_qr

    __________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________

    ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 λεπτά
    Χρόνος Ωρίμανσης: 4 ημέρες

    Συστατικά

    Βήμα 1
    100 γραμμάρια ( 1 φλιτζάνι ) αλεύρι σίκαλης,τύπου 1150
    100 γραμμάρια ( 0,4 φλιτζάνια ) νερό,ελάχ. έως 60 γρ

    Βήμα 2
    100 γραμμάρια ( 1 φλιτζάνι ) αλεύρι σίκαλης,τύπου 1150
    100 γραμμάρια ( 0,4 φλιτζάνια ) νερό,ελάχ. έως 60 γρ
    200 γραμμάρια ( 7,2 φλιτζάνια ) προετοιμασίας προζύμι από το βήμα 1

    Βήμα 3
    100 γραμμάρια ( 1 φλιτζάνι ) αλεύρι σίκαλης,τύπου 1150
    100 γραμμάρια ( 0,4 φλιτζάνια ) νερό,ελάχ. έως 60 γρ
    100 γραμμάρια ( 3,6 φλιτζάνια ) προετοιμασίας προζύμι από το βήμα 2

    Βήμα 4
    100 γραμμάρια ( 1 φλιτζάνι ) αλεύρι σίκαλης,τύπου 1150
    100 γραμμάρια ( 0,4 φλιτζάνια ) νερό,ελάχ. έως 60 γρ
    20 γραμμάρια ( 0,8 φλιτζάνια ) προετοιμασίας προζύμι από το βήμα 3

    Syntages-matinas.gr-Προζύμι για ψωμί
    Syntages-matinas.gr-Προζύμι για ψωμί

    Εκτέλεση

    Βήμα 1: Ανακατέψτε 50 γραμμάρια αλεύρι και 50 γραμμάρια ζεστό νερό δυνατά με ένα κουτάλι σε ένα μεγάλο βάζο συντήρησης. Εάν το μείγμα είναι εξαιρετικά σφιχτό, χρησιμοποιήστε έως και 60 g αντί για 50 g νερό. Τοποθετούμε από πάνω το καπάκι του βάζου (μην το βιδώνουμε και μην το κλείνουμε με κλιπ), εναλλακτικά το σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήστε το μείγμα να ωριμάσει για περίπου 24 ώρες σε περ. 25-30 °C.

    Βήμα 2: Ανακατέψτε δυνατά το πλήρες μείγμα από το βήμα 1 με άλλα 50 γραμμάρια αλεύρι και 50 γραμμάρια ζεστό νερό. Βάλτε το καπάκι. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ωριμάσει για περίπου 10-20 ώρες στους 25-30 βαθμούς περίπου. Ο χρόνος που χρειάζεται εξαρτάται από το πώς εξελίσσεται το μείγμα: Μόλις διπλασιάσει τον όγκο του και πέσει ξανά ελαφρώς, προχωρήστε στο βήμα 3.

    Βήμα 3: Ανακατέψτε 50 γραμμάρια από το μείγμα από το βήμα 2 με 50 γραμμάρια αλεύρι και 50 γραμμάρια ζεστό νερό. Βάλτε το καπάκι. Καλύψτε και αφήστε να ωριμάσει για περίπου 12 ώρες στους περίπου 25-30 °C. Και πάλι, η ακριβής διάρκεια εξαρτάται από το πώς εξελίσσεται το μείγμα: μόλις διπλασιαστεί σε όγκο και πέσει ξανά ελαφρώς, προχωρήστε στο βήμα 4.

    Βήμα 4: Ανακατέψτε 10 γραμμάρια από το μείγμα από το βήμα 3 με άλλα 50 γραμμάρια αλεύρι και 50 γραμμάρια ζεστό νερό. Βάλτε το καπάκι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ωριμάσει για περίπου 8-12 ώρες στους 25-30 βαθμούς περίπου. Η ένταση θα πρέπει τώρα να αυξηθεί περίπου στο μισό.

    Χρησιμοποιώντας το προζύμι: Όταν το μείγμα έχει μια ευδιάκριτη ξινή μυρωδιά, το ορεκτικό προζύμι ή το μείγμα εκκίνησης (περίπου 110 γραμμάρια συνολικά) είναι τώρα έτοιμο για ψήσιμο. Διαφορετικά, επαναλάβετε ξανά το 4ο βήμα. Για ζυμωτό ψωμί με περ. 500 γρ αλεύρι χρειάζεστε π.χ. 75 γρ , ανάλογα με το χρόνο αναμονής. Θα πρέπει να προσθέσετε μαγιά στη ζύμη τις πρώτες φορές μέχρι να γίνει αρκετά δυνατό το προζύμι από μόνο του.

    Τακτική τροφοδοσία του προζύμιου: Το υπόλοιπο προζύμι (στο παράδειγμά μου περίπου 30-40 γρ.) αποθηκεύεται σε ένα μικρό βαζάκι με το καπάκι στο ψυγείο. Πρέπει να «τροφοδοτείται» ή να «φρεσκάρεται» ξανά και ξανά. Για να το κάνετε αυτό, βγάζετε 10 γραμμάρια από το μείγμα προζύμι από το ψυγείο κάθε 7-10 ημέρες (το υπόλοιπο μπορεί να πεταχτεί) και ανακατεύετε ξανά με 50 γραμμάρια αλεύρι και 50 γραμμάρια νερό σε ένα καθαρό ​​ποτήρι.

    ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗΙ:
    Γαριδομακαρονάδα Αμβρακικού!! Φανταστική

     

    🐦 🐦 Matoula – Matina’s recipes ♨️

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

    Βασική ιδέα προσαρμοσμένη από : baking4happiness.com

    * Για οποιαδήποτε ερώτηση, γράψτε μου μήνυμα με κλικ εδώ και θα σας απαντήσω !
    Προηγούμενο άρθροΣαλάτα καπνιστού τυριού
    Επόμενο άρθροΓλασο λευκής σοκολάτας!
    Tina
    Η μαγειρική είναι το πάθος μου με ξεκουράζει !!! Καθημερινές Συνταγές μου που φτιάχνω, ψάχνω , ή βρίσκω & μεταφράζω για να σας τις δίνω με ένα τρόπο εύκολο έτσι ώστε να με ακολουθείτε σε αυτό το ταξίδι της δημιουργίας και των Γεύσεων. Ό,τι βρίσκετε εδώ, να ξέρετε είναι δοκιμασμένο κι από καρδιάς. Σας ευχαριστώ για την καθημερινή υποστήριξή σας !!! ΣΗΜ: Μερικές φωτο είναι από το Internet !!!