Υπάρχουν διάφορα υποκατάστατα της κοινής λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας. Κάποια από αυτά υπόσχονται γλυκιά γεύση με λιγότερες θερμίδες ενώ κάποια άλλα είναι πιο ακατέργαστα άρα και πιο υγιεινά.
Φρουκτόζη
__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________
Δες το λογαριασμό μου στο Twitter ή και στο Threads
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook γτ όχι και στο Pinterest για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες έμπνευση και αν θέλεις & συνταγές !
Θα χαρώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο Youtube
Σαρώστε τον κωδικό QR για να με βρείτε στο instagram
__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________
Έχει διπλάσια γλυκαντική ικανότητα από τη λευκή ζάχαρη. Μπορεί να την αντικαταστήσει σε κάθε συνταγή, δίνοντας πολύ ωραία γεύση στα γλυκά και στα ροφήματα. Χρησιμοποιήστε τη μισή ποσότητα της προτεινόμενης ζάχαρης της συνταγής σε φρουκτόζη. Εάν για παράδειγμα η συνταγή απαιτεί 1 φλιτ ζάχαρη εσείς χρησιμοποιήστε ½ φλιτζάνι σε φρουκτόζη. Έτσι παίρνετε και τις μισές θερμίδες από τη ζάχαρη. Το γλυκό που περιέχει φρουκτόζη πρέπει να ψήνεται ή να βράζεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη κατά 20°C, από το αντίστοιχο γλυκό με λευκή ζάχαρη, γιατί τα γλυκά με φρουκτόζη ροδίζουν πιο εύκολα.
Προσέξτε την προέλευσή της γιατί τελευταία παράγεται από καλαμπόκι που φαίνεται πως αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τους διαβητικούς και όσους πάσχουν από δισλιπιδαιμίες.
Καστανή ζάχαρη
Παράγεται από σακχαροκάλαμο χωρίς μεγάλη επεξεργασία. Έχει ίδια γλυκαντική και θερμιδική αξία με τη λευκή ζάχαρη και άρα θα την αντικαταστήσει στην ίδια ποσότητα χωρίς να αλλάξετε τίποτε άλλο στη συνταγή σας. Διαλύεται πιο αργά γι’ αυτό τη χρησιμοποιούμε και στην επιφάνεια των γλυκών (μπισκότα, κουλουράκια) ώστε να «κρατσανίζουν». Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα πιο αργά από τη λευκή ζάχαρη.
Μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη
Είναι πιο σκούρα από την παραπάνω γιατί είναι 100% ανεπεξέργαστή και περιέχει από τη φύση της μελάσα. Γι αυτό έχει κα πιο καραμελένιο άρωμα. Έχει λίγο πιο δυνατή και ιδιαίτερη γεύση και ίσως σας φανεί πιο πικρή στην αρχή αλλά προτιμήστε την γιατί είναι ακόμα πιο υγιεινή. Όταν τη συνηθίσετε θα σας αρέσει τόσο που δεν θα μπορείτε να ξαναχρησιμοποιήσετε άλλη ζάχαρη!
Τεχνητά γλυκαντικά με βάση την ασπαρτάμη
Δεν έχουν θερμίδες και δεν ανεβάζουν το σάκχαρο. Κάποια από αυτά που κυκλοφορούν ψήνονται κανονικά όπως και η ζάχαρη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε στη συνταγή σας κάποιο διογκωτικό, όπως μπέικιν πάουντερ για να φουσκώσει.100 γραμ. ζάχαρη αντιστοιχούν σε 15 γραμ. γλυκαντικό ή αλλιώς 1 φλιτζάνι ζάχαρη αντιστοιχεί σε 1 φλιτζάνι γλυκαντικό επειδή είναι πολύ πιο ελαφρύ από τη ζάχαρη. Η επίδρασή της στην υγεία είναι διφορούμενη.
Στέβια
Θεωρείται το φυτό της χιλιετίας και είναι ένα πολύ νέο προϊόν στην ελληνική αγορά. Είναι έως και 8 έως 12 φορές γλυκύτερη από τη λευκή ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι 1 κουταλάκι του γλυκού τυποποιημένο εκχύλισμα στέβιας έχει την ίδια γλυκαντική ικανότητα με περίπου 1 φλιτζάνι ζάχαρη!( ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΘΑΡΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΣΤΕΒΙΑ ) Δεν αλλοιώνεται και δεν χάνει τη γλυκύτητά της, ακόμα κι όταν μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες έως και 200οC. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υποκαταστήσει τη ζάχαρη ακόμα και στα γλυκά που απαιτούν βράσιμο (π.χ. μαρμελάδες) ή ψήσιμο.
Δεν έχει θερμίδες κι έχει μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη. Φαίνεται να είναι ασφαλής έως και υγιεινή αφού έχει κι επιπρόσθετα θρεπτικά στοιχεία. Αναζητείστε την ανάμεσα στα βιολογικά προϊόντα και διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα πιστοποίησης. Όπως όλα τα καινούρια προϊόντα θέλει προσοχή στη χρήση της αλλά μέχρι τώρα είναι πολλά υποσχόμενη και όλα τα στοιχεία βαίνουν υπέρ της.
Σημείωση συντάκτη: Για χρήση ως γλυκαντικό, η στέβια διατίθεται στην αγορά συσκευασμένη σε μορφή σκόνης, σε σταγόνες ή σε δισκία από τα περισσότερα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε μεγάλα σουπερμάρκετ. Ανάλογα με την προέλευση, τη μορφή, την ποιότητα, την καθαρότητα και την τυποποίηση των γλυκαντικών της συστατικών, κάθε εμπορικό προϊόν στέβιας μπορεί να έχει διαφορετικό συνιστώμενο τρόπο κατανάλωσης, διαφορετική συμπεριφορά στις υψηλές θερμοκρασίες και να προσδίδει διαφορετικού βαθμού γλυκύτητα συγκριτικά με τη ζάχαρη. Οπότε λαμβάνετε πάντα υπόψη σας τις οδηγίες του κατασκευαστή.