Μουσακάς με πατάτες και μελιτζάνες. Ένα θρυλικό ελληνικό πιάτο! Κρεμώδες, ζουμερό και πεντανόστιμο. Τώρα μπορείτε και σεις να φτιάξετε το δικό σας μουσακά εύκολα και γρήγορα με αυτή την βήμα προς βήμα συνταγή !
Συστατικά
1 κιλό πατάτες
1 κιλό περίπου μελιτζάνες τσακώνικες
200γρ γραβιέρα για το ταψί
Νερό για την μπεσαμελ
Βούτυρο κομματάκια για την μπεσαμελ
__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________
Δες το λογαριασμό μου στο Twitter ή και στο Threads
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook γτ όχι και στο Pinterest για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες έμπνευση και αν θέλεις & συνταγές !
Θα χαρώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο Youtube
Σαρώστε τον κωδικό QR για να με βρείτε στο instagram

__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________
Κιμάς
750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο για κιμά
2 κ.σ. ελαιόλαδο για κρεμμύδι
1 κ.γ αλάτι
½ κ.γ πιπέρι
Μπεσαμέλ
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 κουτί γάλα εβαπορέ
100 γρ. βούτυρο
2 κρόκους
10 κ.σ. αλεύρι
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
νερό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες κάνουμε το ίδιο με τις μελιτζάνες αλλά τις βάζουμε μέσα σε νεράκι με δυο κουταλιές της σούπας αλάτι και λίγες σταγόνες λεμόνι.
Ξεκινάμε και τηγανίζουμε όλες τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν αφού τελειώσουμε με της πατατούλες στραγγίζουμε τις μελιτζάνες και αρχίζουμε το τηγάνισμα κάθε κομμάτι που βγαίνει το βάζουμε σε χαρτί κουζίνα να τραβήξει το λάδι.
Κιμάς
Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά βάζουμε τα κρεμμύδια σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ζάχαρη περιμένουμε να καραμελώσουν. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε
Προσθέτουμε τον κιμά και με μία κουτάλα σπάμε τον κιμά μας για 4-5 λεπτά.
Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς ρίχνουμε και τις 2 κ.σ. ακόμα ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για τουλάχιστον 2 λεπτά. Είναι σημαντικό να σοτάρουμε τον πελτέ μας γιατί θα δώσει γεύση και σώμα στον κιμά μας.
Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του και μετα το αφήνουμε στην άκρη και πιάνουμε την μπεσαμέλ
Μπεσαμέλ
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει αλλά δεν έχει κάψει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για μερικά λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.
Ξεκινάμε να προσθέτουμε το γάλα σε αρκετές δόσεις και ανακατεύουμε κάθε φορά με το σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια και να γίνει κρεμώδης η μπεσαμέλ μας. Στην αρχή το μείγμα είναι πάρα πολύ σφιχτό και θέλει επιμονή για να γίνει καλό αλλά καθώς ρίχνουμε όλο και πιο πολύ γάλα τόσο πιο ωραία γίνεται η μπεσαμέλ μας.
Συνεχίζουμε και ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε ζεστό νερό λίγες λίγες ποσότητες μέχρι η κρέμα να έχει λεία υφή, βγάζουμε από την κουζίνα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 200 γρ. τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε για να πέσει η θερμοκρασία και προσθέτουμε τους 2 κρόκους και ανακατεύουμε ξανά.
Στήσιμο
Αφού τελειώσουμε με το τηγάνισμα τον κιμά και την μπεσαμέλ αρχίζουμε το στήσιμο. Βάζουμε μια σειρά πατάτες στον πάτο του ταψιού (τετράγωνο η παραλληλόγραμμο κατά προτίμηση) μετά στρώνουμε μια σειρά μελιτζάνες ρίχνουμε όλο τον κιμά και απλώνουμε να πάει παντού. Μετά βάζουμε άλλη μια σειρά πατάτες και μια σειρά ακόμα μελιτζάνες. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ και απλώνουμε να πάει παντού ρίχνουμε από πάνω μπόλικο τυρί για να κάνει κρούστα και μερικά κομματάκια βούτυρο.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς αέρα για 45-50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ και να λιώσει το τυρί.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Προσαρμογή από συνταγή: https://www.mageirikesapolauseis.gr/
