Παραδοσιακό Σάμαλι
__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________
Δες το λογαριασμό μου στο Twitter ή και στο Threads
__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________
Δες το λογαριασμό μου στο Twitter ή και στο Threads
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook γτ όχι και στο Pinterest για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες έμπνευση και αν θέλεις & συνταγές !
Θα χαρώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο Youtube
Σαρώστε τον κωδικό QR για να με βρείτε στο instagram

__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook γτ όχι και στο Pinterest για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες έμπνευση και αν θέλεις & συνταγές !
Θα χαρώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο Youtube
Σαρώστε τον κωδικό QR για να με βρείτε στο instagram

__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________
Συστατικά
- Για το σάμαλι:
- 500 γρ. χοντρό σιμιγδάλι
- 600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 400 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1/2 φλ. τσαγιού νερό
- Για το σιρόπι:
- 700 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Φλούδα από 1 λεμόνι
- 2-3 κ.σ. χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
- Για το Σάμαλι:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη.
- Διαλύουμε τη σόδα στο νερό και την προσθέτουμε στο μείγμα γιαουρτιού.
- Προσθέτουμε τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι.
- Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 30 λεπτά, ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το σάμαλι.
Για το σιρόπι:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού.
- Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Συναρμολόγηση:
- Μόλις βγάλουμε το σάμαλι από τον φούρνο, το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
- Σερβίρουμε το σάμαλι κρύο, πασπαλισμένο με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης ή παγωτό καϊμάκι.
Tips:
- Για πιο αφράτο σάμαλι, μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ στο μείγμα.
- Αν θέλετε πιο έντονη γεύση μαστίχας, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμη.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γιαούρτι με χυμό πορτοκαλιού για μια νηστίσιμη εκδοχή.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
