Παραδοσιακοί κουραμπιέδες. Οι περισσότεροι αγαπούν τα μελομακάρονα, λίγο περισσότερο από τους κουραμπιέδες. Οι κουραμπιέδες είναι μικρά μισκότα αμυγδάλου και βουτύρου πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη, ένα must-have ελληνικής προέλευσης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Αυτό το γιορτινό γλυκό έχει γίνει συνώνυμο – μαζί με τα μελομακάρονα και τις δίπλες – του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Είναι το τέλειο μπισκότο, εύκολο στην παρασκευή του, έχει υπέροχη γεύση και φαίνεται «χιονισμένο». Είναι το τέλειο σπιτικό γλυκό για να το προσφέρετε ή να το μοιραστείτε στη περίοδο των γιορτών κι όχι μόνο!
Συστατικά
2 Συσκευασίες των 225gr Βούτυρο Κερκύρας
800-850 gr αλεύρι
200 gr Αμύγδαλο ανάλατο
220 gr Άχνη ζάχαρη
2 δόσεις βανίλια
1 κ/γ κονιάκ = 5gr
1 κ/γ Ανθόνερο = 5gr
1κ/γ αλάτι 5gr
__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________
Δες το λογαριασμό μου στο Twitter ή και στο Threads
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook γτ όχι και στο Pinterest για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες έμπνευση και αν θέλεις & συνταγές !
Θα χαρώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο Youtube
Σαρώστε τον κωδικό QR για να με βρείτε στο instagram
__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________
Μοσχοκάρυδο (προαιρετικό υλικό)
Άχνη ζάχαρη Για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Από πολύ νωρίς βγάζουμε το βούτυρο έξω από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Καβουρδίζουμε το αμύγδαλο στον φούρνο σε ένα ταψάκι με στρωμένη λαδόκολλα ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για 12 με 15 λεπτά και αφού γίνει το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Όταν το αμύγδαλο κρυώσει καλά το σπάμε με έναν πλάστη η το χονδρό κόβουμε σε ένα μουλτι μίξερ.
Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα κτυπάμε καλά να αφρατεψει το βούτυρο κτυπάμε καλά για 5 λεπτά μόνο του το βούτυρο και αμέσως μετά για άλλα 10 λεπτά μαζί με την άχνη ζάχαρη χτυπάτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ τις βανίλιες το κονιάκ το ανθόνερο και ξαναχτυπάμε μαζί όλα τα υλικά για την πλήρη ομογενοποιήση τους.
Σταδιακά προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι με την βοήθεια μας (μαριζ) σπάτουλας κάνουμε κάθε φορά ομογενοποίηση των υλικών.
Αν θέλουμε μπορούμε να ξαναχτυπήσουμε λίγο τα υλικά με το εξάρτημα του μίξερ το φτερό.
Στο τέλος ζυμώνουμε με τα χέρια φορώντας γάντια για να μην μεταφέρετε η θερμότητα των χεριών στο βούτυρο.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκούραστη για15 λεπτά και πλάθουμε κουραμπιέδες 30 – 40 γραμμάριων.
Ψήνουμε σε προ-θερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για ακριβώς για 15-20 λεπτά.
Όταν κρυώσουν οι κουραμπιέδες ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορούμε όμως να βάλουμε σε ένα μικρό ταψί αρκετή άχνη ζάχαρη να ρίξουμε μέσα δυο δόσεις βανίλια και εκεί μέσα να βυθίσουμε και να πασπαλίσουμε καλά τους κουραμπιέδες.
Οι κουραμπιέδες χρειάζονται καλό βούτυρο πρόβειο ή αγελαδινό ή ακόμη και μια μίξη των δύο και χτύπημα πολύ καλό στο μίξερ.
Το πρόβειο βούτυρο δίνει μια τραγανή υφή και αφράτη ενώ το αγελαδινό τύπου Κερκύρας πιο «μαλακή» σαν μπισκότο.
Χρειάζονται ένα σωστά καβουρντισμένο αμύγδαλο, το καλύτερο είναι να μπει ολόκληρο αλλιώς πολύ χοντροκομμένο και όχι ψιλοκομμένο.
Το μπράντυ ή το Μεταξά, βασικό συστατικό μαζί με το μοσχοκάρυδο και το μαλακό αλεύρι.
Οι κουραμπιέδες ψήνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και όχι πάρα πολύ, ώστε να μην αποκτήσουν τραχιά και σκληρή υφή και να βγαίνουν λευκοί.
🐦 🐦 Matoula – Matina’s recipes ♨️
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
Βασική ιδέα προσαρμοσμένη από : Alexios Nikoloutsopoulos