Πολίτικο Κιουνεφέ (künefe peyniri)

    0
    465

    Πολίτικο Κιουνεφέ (künefe peyniri). Μια υπεροχή πολιτική συνταγή που ξετρελαίνει και δένει με όμορφο τρόπο το τυρί με το σιρόπι.
    Το Κιουνεφέ, ή κιουνφέ είναι κανταΐφι με τυρί και σιρόπι.

    Πρόκειται για ένα υπέροχο γλύκισμα που προέρχεται από τα βάθη της Μ. Ασίας κι έχει περάσει στην Κωνσταντινούπολη με το όνομα Κιουνεφέ. Το ιδιαίτερο είναι το τυρί … ναι καλά ακούσατε τυρί. Όσοι γνωρίζετε το Κιουνεφέ, ξέρετε ότι έχει μέσα τυρί. Στην Ελλάδα συνήθως παρασκευάζεται με τυρί κρέμα η μυζήθρα μαλακή  μιας και δεν υπάρχει το αυθεντικό. Στην Πόλη χρησιμοποιούν το τυρί dil peyniri, που πωλείται σε κορδόνια. Μια υπεροχή πολιτική συνταγή που ξετρελαίνει και δένει με όμορφο τρόπο το τυρί με το σιρόπι.

    __________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________

    Δες το λογαριασμό μου στο Twitter ή και στο Threads

    Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook  γτ όχι και στο  Pinterest  για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες έμπνευση και αν θέλεις & συνταγές !

    Θα χαρώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο Youtube

    Σαρώστε τον κωδικό QR για να με βρείτε στο instagram

    tinaki_1983_qr
    tinaki_1983_qr

    __________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________

    Άτομα: 10 Μερίδες
    Χρόνος προετοιμασίας: 20′
    Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά

    Συστατικά

    • 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι (½ κιλό)
    • 150 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
    • 400 γρ τυρι dil η (ανθότυρο, ή τυρί κρέμα, ή μοτσαρέλα)
    • 300 γρ ζάχαρη
    • 200 γρ νερό
    • χυμό απο 1/2 λεμόνι (λίγο λιγότερο)
    • 1/2 κούπα επιπλέον βούτυρο για τα ταψάκια και το ράντισμα
    • ½ φλ. φιστίκια αιγίνης τριμμένα
    • ½ κουταλάκι βανίλια (εάν θέλετε)

     

    Εκτέλεση

    Παίρνουμε ένα ψαλίδι και κόβουμε το κανταΐφι στα διπλώματα ώστε να μην έχουμε πολύ μακριές ίνες.

    Βάζουμε το κομμένο κανταΐφι σε μπόλ ή σε ταψάκι και το μαδάμε/ξεμπλέκουμε. Αφήνουμε στην άκρη.

    Κόβουμε το τυρί μας σε πολύ λεπτές φέτες/φλούδες.

    Σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην το κάψουμε.

    Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω από το “ξασμένο” κανταΐφι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.

    Χωρίζουμε το κανταΐφι σε τέσσερα μέρη (δόσεις).

    Βουτυρώνουμε ενα ταψάκι μιας χρήσης 20 εκ και απλώνουμε το μισό απο το καταϊφι της μίας δόσης. Το πιέζουμε με το χέρι μας καλά, ώστε να γίνει επίπεδο και να πάρει το σχήμα του ταψιού.

    Βάζουμε το 1/4 απο το τυρί σε φλούδες, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια στρώση τυριού.

    Σκεπάζουμε με την άλλη μισή δόση καταϊφιού και ξαναπιέζουμε ώστε να είναι όσο γίνεται πιο συμπαγές.

    Ραντίζουμε με ελάχιστο βούτυρο

    Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα 3 ταψάκια/δόσεις

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 β. για 45-50 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.

    Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε κατσαρολάκι να βράσουν για 2-3 λεπτά (απο την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει)

    Βγάζουμε το γλυκό μας από το φούρνο και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζουμε με το ήδη κρύο σιρόπι.

    Step 15

    Πασπαλίζουμε με λίγα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε

    VIA : cityportal.gr 

    Αρχική πηγή :  constantinoupoli.com

    🐦 🐦 Matoula – Matina’s recipes ♨️

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

    Βασική ιδέα προσαρμοσμένη από : cookingroutes.com

     

     

    * Για οποιαδήποτε ερώτηση, γράψτε μου μήνυμα με κλικ εδώ και θα σας απαντήσω !