Πως να φτιάξετε ψωμί με προζύμι _ Η πιο εύκολη μέθοδος

    0
    233

    Πως να φτιάξετε ψωμί με προζύμι _ Η πιο εύκολη μέθοδος. Μάθετε πώς να φτιάχνετε ψωμί από την αρχή με προζύμι. Δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο νομίζετε να φτιάξετε όμορφο και νόστιμο ψωμί.

    ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗΙ:
    Γαριδομακαρονάδα Αμβρακικού, με τις νοστιμότερες γαρίδες!

    Θα σας καθοδηγήσω στη διαδικασία και θα σας δώσω συμβουλές, βήμα προς βήμα και ένα εκπαιδευτικό βίντεο, ώστε να μπορείτε να ψήσετε με επιτυχία το δικό σας ψωμί. Αυτή η συνταγή είναι πολύ φιλική προς τους αρχάριους και ιδανική για ένα φορτωμένο πρόγραμμα, καθώς πρέπει να αφήσετε το ψωμί να φουσκώσει μόνο μία φορά.

    __________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________

    Δες το λογαριασμό μου στο Twitter ή και στο Threads

    Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook  γτ όχι και στο  Pinterest  για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες έμπνευση και αν θέλεις & συνταγές !

    Θα χαρώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο Youtube

    __________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________

    ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 λεπτά
    Ψήσιμο: 35

    Συστατικά

    170 g εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό
    4 γρ αλάτι
    250 γραμμάρια βιολογικό αλεύρι λευκού ψωμιού
    50 γρ προζύμι ( ΔΕΣ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ  προζύμι )

     

    Syntages-matinas.gr -Πως να φτίαξετε ψωμί με προζύμι
    Syntages-matinas.gr -Πως να φτίαξετε ψωμί με προζύμι

    Εκτέλεση

    Ετοιμάζουμε το προζύμι ( Δείτε τη συνταγή για προζύμι ΕΔΩ )

    Ανακατεύουμε το προζύμι, το νερό και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να μην μείνουν σβώλοι. Αφήστε το να καθίσει σε ένα ζεστό σημείο (20-24°C) μέχρι να ανέβει κατά περίπου 75% και να περάσει τη δοκιμή επίπλευσης , περίπου 4-6 ώρες.

    Ετοιμάζουμε τη ζύμη

    Αφαιρέστε 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) από το συνολικό νερό που χρειάζεστε για τη ζύμη και ανακατέψτε το με το αλάτι σε ένα μικρό μπολ. Αφήστε το στην άκρη.

    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό και το προζύμι μέχρι να διαλυθεί. Προσθτω το αλεύρι και ανακατέβω με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Με ελαφρώς βρεγμένα χέρια, ζυμώνουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά μέχρι να μην υπάρχουν άλλοι σβώλοι αλεύρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 60 λεπτά.

    Προσθέστε το μείγμα αλατιού-νερού και ζυμώστε για λίγα λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και να βγει από το μπολ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

    ( ΔΕΣ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ )

    Με ελαφρώς βρεγμένα χέρια, πιάστε τη μια πλευρά της ζύμης, τεντώστε την και διπλώστε τη πάνω της. Γυρίστε το μπολ κατά 90° και τεντώστε το και διπλώστε το ξανά. Επαναλάβετε αυτό άλλες δύο φορές. Στη συνέχεια σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Επαναλάβετε άλλες τρεις φορές μέχρι να ολοκληρώσετε 4 σετ τεντώματος και διπλώματος.

    Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα δοχείο με ίσια πλευρά και σκεπάζουμε. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για άλλες 4-12 ώρες ή μέχρι να δείτε πολλές μικρές και μεγάλες φυσαλίδες και να ταλαντεύεται σαν μέδουσες όταν ανακινείτε απαλά το δοχείο.

    Ετοιμάστε το καρβέλι

    Προθερμάνετε το φούρνο και μια μεγάλη *γάστρα (κατσαρόλα και καπάκι) στους (250°C) για 30-45 λεπτά.

    Αφαιρέστε προσεκτικά τη ζύμη από το δοχείο με μια ξύστρα ζύμης και τοποθετήστε τη σε μια επιφάνεια εργασίας. Πλάθετε τη ζύμη σε στρογγυλή μπάλα με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις. Αυτό λειτουργεί καλύτερα με ένα ελαφρώς αλευρωμένο μαχαίρι πάγκου με περιστροφική κίνηση. Στη συνέχεια αλευρώνουμε ελαφρά το πάνω μέρος της μπάλας ζύμης και σκεπάζουμε με στεγνή και καθαρή πετσέτα κουζίνας για 20 λεπτά.

    Αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και αναποδογυρίζουμε τη μπάλα με το μαχαίρι του πάγκου. Στη συνέχεια τεντώστε το μισό της ζύμης που βρίσκεται πιο κοντά σας και διπλώστε το πάνω από το άλλο μισό της ζύμης πάνω του. Τεντώστε το δεξί τρίτο της ζύμης οριζόντια και διπλώστε το στο κέντρο.

    Στη συνέχεια τεντώστε το αριστερό τρίτο της ζύμης οριζόντια και διπλώστε το πάνω από την προηγούμενη πτυχή. Τεντώστε το πτερύγιο της ζύμης που βρίσκεται πιο μακριά από εσάς και διπλώστε το προς το μέρος σας και πάνω από τη ζύμη. Ενώ κρατάτε και αγκυρώνετε το πτερύγιο, αναποδογυρίζετε τη ζύμη ώστε οι ραφές να είναι στο κάτω μέρος και η λεία κάτω πλευρά από πάνω.

    Κτυπήστε απαλά τη ζύμη με ελαφρώς αλευρωμένα χέρια και μετακινήστε την για να δημιουργηθεί ένταση, τεντώστε την επιφάνεια της ζύμης και κλείστε τις ραφές στο κάτω μέρος.

    Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν λιγότερο αλεύρι, ώστε η ζύμη να μπορεί να αγκιστρωθεί στην επιφάνεια ενώ κινείστε. Κάντε το απαλά χωρίς να ξεφουσκώσετε τη ζύμη και μην καταπονήσετε υπερβολικά τη ζύμη. Κάντε όσο το δυνατόν λιγότερη κίνηση.

    Κόψτε μια λωρίδα λαδόκολλας για να ταιριάζει στον ολλανδικό φούρνο σας και σηκώστε εύκολα τη ζύμη στον προθερμασμένο ολλανδικό φούρνο χωρίς να καείτε. Προτιμώ να κόβω μια λωρίδα πλάτους περίπου 8 ιντσών (20 cm). Πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι.
    Μεταφέρετε τη μπάλα ζύμης με το μαχαίρι πάγκου στην προετοιμασμένη λαδόκολλα και σκοράρετε. Μου αρέσει να κάνω ένα κομμάτι ελαφρώς άκεντρο στο ψωμί. Κόψτε περίπου σε βάθος (1,3-2,6 cm).

    Ανοίξτε τον  φούρνο και ανασηκώστε το ψωμί με το χαρτί μέσα. Κλείστε τον και ψήστε για 20 λεπτά.

    Μετά από 20 λεπτά, αφαιρέστε το καπάκι από τον ολλανδικό φούρνο και χαμηλώστε τη φωτιά στους (204°). Ψήστε άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να γίνει σκληρή η κόρα, να ροδίσει και να ακούγεται κούφια όταν χτυπάτε τον πάτο του ψωμιού.

    Μεταφέρουμε σε σχάρα ψύξης και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Κόψτε και απολαύστε.

    Σημειώσεις

    Αυτή η συνταγή φτιάχνει ένα μικρό καρβέλι που μπορεί να φάει μια μικρή οικογένεια την ίδια μέρα. Εάν προτιμάτε ένα μεγάλο καρβέλι, διπλασιάστε τη συνταγή και παρατείνετε το χρόνο ψησίματος αφού αφαιρέσετε το καπάκι  σε 20-25 λεπτά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα υπολείμματα για να φτιάξετε πουτίγκα ψωμιού .

    * Ταΐζω το προζύμι μου σε αναλογία 1:5:5, 1 μέρος ορεκτικό, 5 μέρη αλεύρι και 5 μέρη νερό και διπλασιάζεται σε 4-6 ώρες. Εάν ταΐζετε το μίγμα σας σε διαφορετική αναλογία (1:1:1 για παράδειγμα), σας συνιστώ να προετοιμάσετε το προζύμι στην αναλογία που θα τροφοδοτούσατε κανονικά το μίγμα σας. Πρέπει να είναι αρκετά δυνατό για να διπλασιαστεί σε 4-6 ώρες. Διαφορετικά, το προζύμι μπορεί να μην φουσκώσει όπως αναμένεται και το καρβέλι να μην φουσκώσει σωστά.

    ~ Δες την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί ~

    Το βίντεο πιστεύω ότι τα «λέει όλα», αλλά είμαι στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις!

     

    🐦 🐦 Matoula – Matina’s recipes ♨️

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

    Προσαρμογή από συνταγή: alsothecrumbsplease.com

    ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗΙ:
    Αρνάκι ραγού με αγκινάρες

    * Για οποιαδήποτε ερώτηση, γράψτε μου μήνυμα με κλικ εδώ και θα σας απαντήσω !

    Ρολόι Ανδρικό QUARTZ με καφέ ανοιχτό λουράκι. 
    Δείτε το με ενα κλικ ΕΔΩΡολόι Ανδρικό QUARTZ με καφέ ανοιχτό λουράκι. με € 33,25 - VendoraHOT Προσφορά My Vendora Ρολόι Ανδρικό QUARTZ με καφέ ανοιχτό λουράκι