Ρωμαϊκή πίτσα – Pizza Romana

    0
    164

    Ρωμαϊκή πίτσα – Pizza Romana. Στην Ιταλία υπάρχουν δύο είδη πίτσας, η ναπολιτάνικη και η ρωμαϊκή. Η ναπολιτάνικη πίτσα χαρακτηρίζεται από το ότι έχει μια μαλακή και ελαστική ζύμη όταν ζυμώνεται, συνήθως φτιάχνεται στο χέρι. Το αποτέλεσμα όταν ψηθεί είναι μια ζύμη μαλακή και αφράτη γύρω από τις άκρες. Η ρωμαϊκή πίτσα είναι μια λιγότερο ενυδατωμένη πίτσα στην οποία προστίθεται και ελαιόλαδο, επομένως είναι λιγότερο ελαστική και χρησιμοποιείται το ρολό για να την τεντώνει. Μετά βίας έχει περίγραμμα και η ντομάτα και τα υλικά απλώνονται σε όλη τη ζύμη.

    __________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________

    Δες το λογαριασμό μου στο Twitter ή και στο Threads

    Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook  γτ όχι και στο  Pinterest  για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες έμπνευση και αν θέλεις & συνταγές !

    Θα χαρώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο Youtube

    __________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________

     

    Προετοιμασία: 15′ – 20

    Εκτέλεση: 20′-30′

    Μερίδες: 8

    Δυσκολία: μέτρια

    (συν χρόνους ανάπαυσης)

    Συστατικά

    ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

    • 500 γρ αλεύρι δυνατό
    • 300 ml νερό
    • 4 g ξηρή μαγιά αρτοποιίας
    • 30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    • 5 γρ αλάτι

    Υλικά για τη γέμιση :

    • 150 ml σάλτσα ντομάτας
    • 150 γρ μαγειρεμένο ζαμπόν
    • 6 μανιτάρια
    • 50 γρ μαύρες ελιές
    • 300 γρ μοτσαρέλα σε ξυλάκι
    • κρεμμύδι (προαιρετικά)
    Syntages matinasgr Ρωμαϊκή πίτσα
    Syntages matinasgr Ρωμαϊκή πίτσα

    Εκτέλεση

    Σε ένα μπολ ή στον επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε το λάδι και το ζεστό νερό. Προσθέτουμε τη μαγιά και αφήνουμε μερικές στροφές να ανακατευτούν όλα.

    Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.

    Αν έχουμε ζυμώσει με τη βοήθεια μίξερ , μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Αφήνουμε άλλα δέκα λεπτά να ξεκουραστεί και ξαναζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και απαλή ζύμη. Κάνουμε μια μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στο μπολ για μια ώρα.

    Αν θέλουμε να φτιάξουμε τη ρωμαϊκή μας πίτσα εκείνη την ημέρα, θα την αφήσουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα και θα τη χωρίσουμε σε μερίδες για να την ψήσουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 ºC με προθέρμανση πάνω κάτω. Παίρνουμε μια από τις μερίδες και την λειαίνουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη. Για να διατηρήσουμε το στρογγυλό σχήμα τεντώνουμε πάντα από το κέντρο προς τα έξω ενώ γυρίζουμε τη ζύμη. Έτσι η βάση της πίτσας μας θα είναι λίγο πολύ κυκλική.

    Τώρα ήρθε η ώρα να βάλουμε τα υλικά: μανιτάρια, μαγειρεμένο ζαμπόν, μαύρες ελιές, λίγο κρεμμύδι και τη βάση με ντομάτα, ρίγανη και μοτσαρέλα.

    Το πρώτο πράγμα είναι να απλώσετε τη σάλτσα ντομάτας καλύπτοντας καλά όλη τη μάζα. Πασπαλίζουμε λίγη ρίγανη και προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι. Βάζουμε τη μοτσαρέλα σε τριμμένη μπάρα ή την κάνουμε σε πρέζες.

    Το επόμενο βήμα θα είναι να κόψετε τα μανιτάρια σε φέτες και να τα προσθέσετε στην πίτσα.

    Για να τελειώσετε, προσθέστε τις μαύρες ελιές ψιλοκομμένες και το ψημένο ζαμπόν. Βάζουμε την πίτσα να ψηθεί για 10-15 λεπτά. Ελέγχουμε να μην ροδίσει υπερβολικά, αλλά να είναι τραγανό και φρυγανισμένο.

    Βγάζουμε την πίτσα και την τοποθετούμε σε μια σανίδα. Χρησιμοποιούμε κόφτη πίτσας για να φτιάξουμε τις μερίδες. Μπορούμε να συνοδεύσουμε την πίτσα μας με μια παγωμένη μπύρα ή ένα λευκό κρασί, που συνοδεύουν τέλεια αυτό το είδος φαγητού.

    Όταν ψήνουμε τη ρωμαϊκή πίτσα, το αποτέλεσμα είναι μια πίτσα με τραγανή και χρυσαφένια κρούστα. Ένα από τα μυστικά για να είναι τέλεια η ζύμη μας είναι να την αφήνουμε να ζυμωθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Δηλαδή αν το φτιάξουμε το βράδυ το αφήνουμε να φουσκώσει τουλάχιστον μια-δυο ώρες και μετά το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο στο ψυγείο όλη τη νύχτα μέχρι την επόμενη μέρα. Το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό. Αν, από την άλλη, θέλουμε να το φάμε αμέσως, μπορούμε να φτιάξουμε τη ρωμαϊκή μας πίτσα αφού ξεκουραστεί η ζύμη για τουλάχιστον 1 ώρα.

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

    Βασική ιδέα προσαρμοσμένο από: www.bonviveur.es

     

    * Για οποιαδήποτε ερώτηση, γράψτε μου μήνυμα με κλικ εδώ και θα σας απαντήσω !