Σπιτικό αρνίσιο κλέφτικο στην αεροφριτέζα. Φριτέζα & Αρνί Κλέφτικο! Αυτή η συνταγή για το ελληνικό αρνί είναι εξαιρετικά εύκολη στη φριτέζα σας. Το αρνίσιο μπούτι σε φέτες μαγειρεύεται μαζί με πατάτες, πιπεριές και ντομάτες μέχρι να γίνει χυμώδες και τρυφερό.
Κλέφτικο (Κλέφτικο) σημαίνει «κλεμμένο» και αναφέρεται σε αρνί που έκλεβαν οι ληστές και μετά μαγείρευαν μέσα σε λάκκο για να μην το εντοπίσουν.
__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________
Δες το λογαριασμό μου στο Twitter ή και στο Threads
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook γτ όχι και στο Pinterest για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες έμπνευση και αν θέλεις & συνταγές !
Θα χαρώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο Youtube
Σαρώστε τον κωδικό QR για να με βρείτε στο instagram
__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________
Μπούτι αρνιού χωρίς κόκαλα: επειδή η φριτέζα έχει περιορισμένο χώρο, το καλύτερο κόψιμο για χρήση είναι ένα μπούτι αρνιού σε φέτες χωρίς το κόκαλο.
Έχει τρυφερό κρέας και λιγότερα λιπαρά, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για τη φριτέζα αέρα.
Λαχανικά: baby πατάτες, πιπεριές, κρεμμύδι, σκόρδο και ντομάτες μαγειρεύονται όλα μαζί με το αρνί να δίνει γεύση και να το μετατρέπει σε ψητό σε ένα τηγάνι.
Και τέλος … θα χρειαστούμε μπόλικο παρθένο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, έναν κύβο ζωμό μοσχαρίσιο, ένα φύλλο δάφνης και ένα ξυλάκι κανέλας.
Συστατικά
Καρύκευμα
2 κουταλιές της σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ξερή ρίγανη
2 κουταλιές της σούπας ανάμεικτα αποξηραμένα βότανα της Μεσογείου
1 μικρός κύβος ζωμού βοδινού ή αρνιού , θρυμματισμένος
Για το αρνί
900 – 1000 γραμμάρια αρνί, ιδανικά αρνίσιο μπούτι με πεταλούδα
8 μικρές πατάτες με φλούδα
2 πιπεριές (κόκκινες και πράσινες)
1 κόκκινο κρεμμύδι , χοντροκομμένο
5 μικρές ντομάτες κομμένες στη μέση
Μισό κεφάλι σκόρδο
Μισό λεμόνι , χυμό και ξύσμα
⅓ φλιτζάνι (80 ml) παρθένο ελαιόλαδο ή όσο χρειάζεται
1 Μικρό ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
Τοποθετήστε δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτου στον πάγκο σας, σε σχηματισμό σταυρού. Τοποθετούμε το αρνί στη μέση και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα, αποξηραμένη ρίγανη και τον θρυμματισμένο κύβο ζωμού.
Αναποδογυρίζουμε το αρνί και αλατοπιπερώνουμε από την άλλη πλευρά. Τοποθετήστε όλα τα λαχανικά, το σκόρδο, τη δάφνη και το ξυλάκι κανέλας σε ένα μικρό σωρό δίπλα στο αρνί. Αλατοπιπερώνουμε με το ίδιο μείγμα και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Προσθέστε το λεμόνι στα λαχανικά.
Τοποθετούμε το αρνί, με τη λιπαρή πλευρά προς τα πάνω, πάνω από τα λαχανικά και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Τοποθετήστε γύρω από αυτό τις μισές ντομάτες και στη συνέχεια τυλίξτε με το αλουμινόχαρτο, σφιχτά, για να δημιουργήσετε ένα μικρό δέμα.
Προθερμάνετε τη φριτέζα αέρα για 5 λεπτά στους (200°C).
Τοποθετήστε το αλουμινόχαρτο στο καλάθι της φριτέζας και μαγειρέψτε για 40 λεπτά στους (190°C).
Ανοίξτε το δέμα και τυλίξτε τις άκρες του φύλλου προς τα κάτω. Αναποδογυρίστε το αρνί. Συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 15-20 λεπτά ή έως ότου το αρνί καταγράψει την ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία των (65° C).
Μεταφέρετε το αρνί στον πάγκο, σκεπάζετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και ξεκουράζετε για 15 λεπτά.
Προσθέστε τη θρυμματισμένη φέτα στα λαχανικά και μαγειρέψτε, ξεσκέπαστη, για 10-15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα οι πατάτες και να ροδίσει η φέτα.
Πετάξτε τη δάφνη, το σκόρδο, το λεμόνι και το ξυλάκι κανέλας.
Σερβίρετε το σπιτικό αρνίσιο κλέφτικο σας με λαχανικά, Χωριάτικο ψωμί και μια ελληνική σαλάτα.
~ Δες την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί ~
Το βίντεο πιστεύω ότι τα «λέει όλα», αλλά είμαι στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις!