Συνταγή για θεϊκό…! Πολίτικο Γαλακτομπούρεκο

    0
    507

    Συνταγή για θεϊκό…! Πολίτικο Γαλακτομπούρεκο. Μια σχετικά δύσκολη συνταγή έχουμε σήμερα φίλες μου, αλλά με πολλά μυστικά… για να φτιάξουμε ένα θεϊκό γαλακτομπούρεκο! Για τους λάτρεις του εδέσματος, αυτή η πολίτικη συνταγή θα τους απογειώσει γευστικά, αφού είναι απολαυστική!

    Συστατικά

    __________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________

    Δες το λογαριασμό μου στο Twitter ή και στο Threads

    Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook  γτ όχι και στο  Pinterest  για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες έμπνευση και αν θέλεις & συνταγές !

    Θα χαρώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο Youtube

    Σαρώστε τον κωδικό QR για να με βρείτε στο instagram

    tinaki_1983_qr
    tinaki_1983_qr

    __________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________

    • 600 γρμ φύλλο κρούστας
    • 200 γρ. φρέσκο βούτυρο άριστης ποιότητας (όχι μαργαρίνες και βούτυρα light, αν θέλετε να φάτε ένα γαλακτομπούρεκο της προκοπής)
    • ** Για την κρέμα: (Η κρέμα θέλει καλό σιμιγδάλι και φρέσκα-ολόφρεσκα αυγά.)
    • 2 1/2 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες
    • 1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
    • 1/2 κούπας ζάχαρη
    • 4 αυγά
    • 3 βανίλιες (προαιρετικά βάζουμε ξύσμα λεμονιού ή ό,τι άλλα εσπεριδοειδή αγαπάμε)
    • 50 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας ή αγελαδινό
    • ** Για το σιρόπι:
    • 4 1/2 κούπες ζάχαρη
    • 3 κούπες νερό
    • 1 βανίλια
    • χυμό μισού λεμονιού
    • 2 στικ κανέλας

     

    Εκτέλεση

    Πρώτα από όλα ξεκινάμε με το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός λεμονιού, σε μία κατσαρόλα και από το σημείο βρασμού μετράμε 7 λεπτά ακριβώς!

    Αποσύρουμε και ρίχνουμε το χυμό λεμόνι.

    Περνάμε στην κρέμα: Το μυστικό μιας αφράτης κρέμας είναι οπωσδήποτε να χτυπήσουμε τα ασπράδια μαρέγκα σφιχτή και μετά χτυπώντας να προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην κρέμα.

    Αφού τελειώσαμε με τ’αυγά, βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να ζεστάνει.

    Ρίχνουμε το σιμιγδάλι, σα βροχή που σημαίνει όχι μεμιάς, ανακατεύοντας συνέχεια. Αφήνουμε τη κρέμα να δέσει, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα με ξύλινη σπάτουλα και αποσύρουμε όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες.

    Μακριά από τη φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και τις βανίλιες (ξανά ανακάτεμα!).

    Αφού αυτά γίνουν, έρχεται η ώρα των αυγών, τα οποία προσθέτουμε σιγά σιγά. Όταν ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, θα έχουμε μια αφράτη μυρωδάτη κρέμα να αχνίζει, την οποία θα αφήσουμε να περιμένει ώσπου να ετοιμάσουμε τα φύλλα, χωρίς να ξεχνάμε να την ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μην κάνει κρούστα.

    Πάμε στα φύλλα τώρα και λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο. Απλώνουμε όλα τα φύλλα στον πάγκο, βουτυρώνουμε το ταψί μας και αρχίζουμε!

    Απλώνουμε όλα τα φύλλα στον πάγκο(πρώτα τα 500 γρ.,γιατί μπορεί να μην τα χρειαστούμε όλα) και τα χωρίζουμε σε 3 λωρίδες κατά πλάτος. (από δω και πέρα αρχίζει της υπομονής το έργο, μα όταν σκέφτεσαι τη μυρωδιά καθώς θα ψήνεται, το άρωμά καθώς το δαγκώνεις-τη δόξα όταν θα το προσφέρεις!-..ε…χαλάλι λες και συνεχίζεις…) Παίρνουμε μια μια λωρίδα και τη βουτυρώνουμε πολύ καλά. Τη διπλώνουμε στη μέση και ξανά βουτυρώνουμε.

    Βάζουμε, στη μια άκρη της λωρίδας, μιάμιση κουταλίτσα του γλυκού από την κρέμα, διπλώνουμε στα πλάγια και από πάνω, βουτυρώνουμε στα σημεία που διπλώσαμε και τυλίγουμε σε φλογέρα. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο μεγάλο ταψί κάθε γαλακτομπουρεκάκι ,αφήνοντας μια μικρή απόσταση ανάμεσα, γιατί θα φουσκώσουν.

    Προσέχουμε να μη βάλουμε πολύ γέμιση γιατί θα σκάσουν τα φύλλα στο ψήσιμο και θα φανεί η κρέμα (το έχω πάθει, όταν από βιασύνη να τελειώσω, έβαζα με το κουτάλι της σούπας την κρέμα…είπαμε, της υπομονής το έργο!…)

    Όταν πια τελειώσουμε, περιχύνουμε με το βούτυρο που έμεινε(αν έμεινε… αλλιώς βάζουμε κι άλλο να λιώσει…) και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 190 β. φούρνο για 15 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 β. και αφήνουμε ώσπου να ροδίσουν καλά(περίπου 30 λ.)

    Αφού έχει μυρίσει όλο το σπίτι ( και οι γείτονες δίπλα λένε…κάτι ψήνεται ? ), ξεκινάμε με το σιρόπιασμα. Μην σκεφτείτε να ρίξετε μεμιάς το σιρόπι…θα καταστρέψετε την κριτσανιστή υφή των φύλλων…και θα χάσετε όλο το παιχνίδι των εντυπώσεων και της μυστικής συνομιλίας για το υπέροχο δημιούργημά σας!

    Από εδώ και πέρα, αφού λάβει τέλος και η διαδικασία του σιροπιού, εξαρτάται από εμάς, τι αντοχές έχουμε και πότε θα δώσουμε με τα μούτρα στο ταψί ?! Φυσικά το σωστό και το πρέπον είναι να περιμένουμε να ρουφήξουν τα φύλλα το σιρόπι.. το φτιάχνω συνήθως το βράδυ και μέχρι το πρωί είναι έτοιμο. Μην το σκεπάσετε γιατι θα μουλιάσουν τα φύλλα και δεν θα είναι κριτσανιστά.

    Σερβίρουμε με κανέλα. Είναι υπέροχο αλήθεια, μην διστάσετε να το φτιάξετε!

    Πηγή: constantinoupoli.com

    🐦 🐦 Matoula – Matina’s recipes ♨️

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

    * Για οποιαδήποτε ερώτηση, γράψτε μου μήνυμα με κλικ εδώ και θα σας απαντήσω !