Η Συνταγή του πασίγνωστου μπακλαβά, όπως τον έκαναν οι γιαγιάδες μας!

    0
    695

    Η Συνταγή του πασίγνωστου μπακλαβά, όπως τον έκαναν οι γιαγιάδες μας! Φτιάξτε τον και θα ξετρελαθείτε

    Συστατικά

    • 2 κιλά καρύδι τριμμένο στο μούλτι
    • 400 γρ. ζάχαρη
    • 200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
    • 1 κ.σ. κανέλα
    • ½ φακελάκι μοσχοκάρυδο
    • 400 γρ. βούτυρο
    • 400 γρ.λάδι
    • 2 κιλά φύλλο κρούστας
    • * Ταψί 42 εκ.
    • ** Σιρόπι
    • 2 κιλά ζάχαρη μετρημένη σε νεροπότηρα
    • Νερό όσα ποτήρια τόση και η ζάχαρη και 2 ποτήρια επιπλέον.
    • 1/2 λεμόνι κομμένο.
    • Βράζουμε το σιρόπι έως ότου δέσει καλά από το προηγούμενο βράδυ και το αφήνουμε να κρυώσει.
    • Ζεστό γλυκό -κρύο σιρόπι.

    Εκτέλεση

    Ανακατεύουμε το καρύδι, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

    __________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________

    Δες το λογαριασμό μου στο Twitter ή και στο Threads

    Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook  γτ όχι και στο  Pinterest  για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες έμπνευση και αν θέλεις & συνταγές !

    Θα χαρώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο Youtube

    Σαρώστε τον κωδικό QR για να με βρείτε στο instagram

    tinaki_1983_qr
    tinaki_1983_qr

    __________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________

    Βουτυρώνουμε πολύ καλά 1 ταψί διαμέτρου 42 εκατοστών και στρώνουμε 8 φύλλα στον πάτο χωρίς να εξέχουν από το ταψί. Αφήνουμε στην άκρη άλλα 8 φύλλα για το τέλος.

    Μόλις τα στρώσουμε, πασπαλίζουμε όλο τον πάτο με 1 γεμάτη χούφτα γέμιση, έτσι ώστε να πάει παντού.

    Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα πιέζοντας για σφιχτό αποτέλεσμα. Αφού τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση παίρνουμε τα 8 φύλλα που είχαμε κρατήσει αρχικά και τα βάζουμε από πάνω να καλυφθεί ο μπακλαβάς ! Κόβουμε ότι περισσεύει εκτός ταψιού και ξαναπατάμε όλη την επιφάνεια δυνατά.

    Χαράζουμε το μπακλαβά με καλό μαχαίρι μέχρι το πάτο σε ίσα κομμάτια. Αφού τελειώσουμε το κόψιμο βάζουμε σε κάθε κομμάτι 1 γαρύφαλο. Ζεματάμε το μπακλαβά με τη καυτή φυτίνη και λάδι.

    Ψήνουμε σε φούρνο με αντιστάσεις στους 180 – 200 βαθμούς για περίπου 2 ώρες. Πρέπει να ψηθεί πολύ καλά για να μη λασπώσει. Μόλις βγει από το φούρνο τον αφήνουμε για 10 λεπτά και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.

     

    🐦 🐦 Matoula – Matina’s recipes ♨️

     

    * Για οποιαδήποτε ερώτηση, γράψτε μου μήνυμα με κλικ εδώ και θα σας απαντήσω !