Αρνίσιο μπούτι στον φούρνο με πατάτες. Το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες, ένα από τα πιο λαχταριστά και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αποτελεί κορυφαία επιλογή για κάθε γιορτινό τραπέζι, όχι μόνο το Πάσχα
Συστατικά
1 μπούτι αρνιού (περίπου 1,5-2 κιλά)
1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κύβους
4-5 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετούλες
1 κ.σ. ξερό δεντρολίβανο
1 κ.σ. ξερό θυμάρι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
1/2 φλιτζάνι νερό
Χυμός από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προετοιμασία: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Αρωματίζουμε το αρνί: Με ένα μικρό μαχαίρι κάντε μικρές τρύπες σε όλο το μπούτι. Βάλτε μέσα στις τρύπες τις φετούλες σκόρδου αλατοπίπερο και λεμονοπίπερο.
Μαρινάρισμα: Σε ένα μπολ ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Αλείψτε καλά το μπούτι με το μείγμα.
Προετοιμασία πατάτας: Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε τις πατάτες με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τον χυμό λεμονιού (αν τον χρησιμοποιείτε).
Ψήσιμο: Τοποθετήστε το μπούτι σε ένα ταψί. Ρίξτε το κρασί και το νερό στο ταψί. Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήστε για περίπου 1 ώρα.
Προσθήκη πατάτας: Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο από το ταψί. Προσθέστε τις πατάτες γύρω από το αρνί. Ψήστε για άλλα 45-60 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά
το αρνί και οι πατάτες να μαλακώσουν.
Τελείωμα: Για πιο τραγανή πέτσα, ανεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C για τα τελευταία 15-20 λεπτά του ψησίματος.
Ξεκούραση: Αφαιρέστε το αρνί από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν το κόψετε.
Συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μυρωδικά ή μπαχαρικά στο μείγμα για το μαρινάρισμα, όπως ρίγανη, πάπρικα ή κύμινο.
Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζωμό κότας ή λαχανικών στο ταψί μαζί με το κρασί και το νερό.
Σερβίρετε το αρνί με τις πατάτες και μια δροσερή σαλάτα.
Επιπλέον πληροφορίες:
Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του μπούτιού και το πόσο καλά ψημένο το προτιμάτε. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να βεβαιωθείτε ότι το αρνί έχει ψηθεί σωστά. Η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να είναι περίπου 70-75°C για μέτριο ψήσιμο.
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο ταψί μαζί με τις πατάτες, όπως καρότα, κρεμμύδια ή σέλινο.
Αν θέλετε να δώσετε μια πιο γλυκιά γεύση στο αρνί, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι ή μουστάρδα στο μείγμα για το μαρινάρισμα.
🐦 🐦 Matoula – Matina’s recipes ♨️
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!