Πασχαλινό Τσουρέκι. Η Μεγάλη Πέμπτη είναι παραδοσιακά η μέρα που ζυμώνουμε τα τσουρέκια για το Πάσχα. Δείτε εδώ λοιπόν τη συνταγή μας για αφράτο και μυρωδάτο πασχαλινό τσουρέκι
__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________
Δες το λογαριασμό μου στο Twitter ή και στο Threads
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook γτ όχι και στο Pinterest για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες έμπνευση και αν θέλεις & συνταγές !
Θα χαρώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο Youtube
__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________
1 ώρες 15 λεπτά | Χρόνος Προετοιμασίας | 30 λεπτά
Μερίδες 3
Συστατικά
280 ml γάλα φρέσκο
650 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
45 γραμμάρια μαγιά στιγμής φρέσκια
2 αυγά μέτρια
100 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμμάρια ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
1/2 κουταλάκι μαχλέπι (κοπανισμένο)
1 βανίλια (σε σκόνη)
1/2 κουταλάκι κακουλέ (σε σκόνη)
Λίγη μαστίχα (κοπανισμένη)
2 κρόκοι αυγών (για την επάλειψη)
Λίγο φιλέ αμυγδάλου
Βαμμένα πασχαλινά αυγά (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το γάλα, ελάχιστα, μέχρι να είναι χλιαρό. Το μεταφέρουμε σε μικρό μπολάκι και διαλύουμε τη μαγιά, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη, σκεπασμένο με πετσέτα, για 15-20 λεπτά.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το χυλό της μαγιάς, τη ζάχαρη, αυγά, μυρωδικά, το Βιτάμ και ανακατεύουμε με το γάντζο σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα.
- Μόλις ανακατευτούν καλά, προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι.
- Δυναμώνουμε το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και ανακατεύουμε για ακόμα 8-10 λεπτά, μέχρι να δουλευτεί καλά η ζύμη και να «τυλίγεται» γύρω από το γάντζο.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και τοποθετούμε σε μέρος ζεστό, για να φουσκώσει.
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη μας, πατάμε το ζυμάρι να ξεφουσκώσει και πλάθουμε τα τσουρέκια μας στο σχήμα που θέλουμε, αφού χωρίσουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια. Αν κάνουμε πλεξούδες, τότε το κάθε κομμάτι το χωρίζουμε σε 3 μικρότερα και πλάθουμε κορδόνια, τα οποία, στη συνέχεια, πλέκουμε.
- Τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε ταψιά, στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, και αφήνουμε να φουσκώσουν, πάλι, για μισή ώρα περίπου. Χτυπάμε τους κρόκους με λίγο νεράκι και αλείφουμε τα τσουρέκια. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και, αν θέλουμε, τοποθετούμε ένα βαμμένο αυγό στο τσουρέκι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
Το είδαμε ΕΔΩ: https://www.vitam.gr/