Ψάρια και πατατάκια Fish and chips, το παραδοσιακό βρετανικό πιάτο

    0
    78

    Ψάρια και πατατάκια Fish and chips, το παραδοσιακό βρετανικό πιάτο. Ανακαλύψτε πώς να ετοιμάζετε fish and chips, το δημοφιλές και παραδοσιακό βρετανικό πιάτο. Με αυθεντική και απαράμιλλη γεύση και του οποίου η συνταγή παραμένει πρακτικά ανέπαφη για περισσότερα από 150 χρόνια.

     

    Σίγουρα λίγοι έχουν μείνει που δεν γνωρίζουν από fish & chips , ειδικά αν έχουν επισκεφτεί το Ηνωμένο Βασίλειο όπου αυτό το πιάτο είναι θεσμός.
    Αλλά για κάθε περίπτωση, σας το λέμε. Το μέρος του ψαριού είναι τηγανητό ψάρι με γενναιόδωρο και τραγανό κουρκούτι. Αυτό το πιάτο συνοδεύεται με σάλτσα ταρτάρ, πουρέ αρακά και μερικές σταγόνες ξύδι.

    Σερβίρεται αρχικά στα fish and chips, όπως αποκαλούν στην καθομιλουμένη τους μικρούς πάγκους αφιερωμένους σχεδόν αποκλειστικά στο μαγείρεμα ψαριών και πατατών , διαδόθηκε από την εργατική τάξη τον 19ο αιώνα ως ένα προσιτό, άφθονο και φθηνό γεύμα που μπορούσε να παραγγελθεί και να καταναλωθεί γρήγορα.

    Αυτό το πιάτο έγινε γρήγορα μια λιχουδιά που εκτιμάται σε όλο το μήκος και το πλάτος της Αγγλίας, και θεωρείται πραγματικό βρετανικό εθνικό σύμβολο .

    Ακόμη και σήμερα, από μια μοναδική και αποκλειστική προσφορά γρήγορου φαγητού έχει μετατραπεί σε μέρος του μενού φημισμένων παμπ και εστιατορίων.

    __________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________

    Δες το λογαριασμό μου στο Twitter ή και στο Threads

    Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook  γτ όχι και στο  Pinterest  για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες έμπνευση και αν θέλεις & συνταγές !

    Θα χαρώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο Youtube

    __________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________

     

    Πληροφορίες συνταγής

    Χρόνος προετοιμασίας : 15 λεπτά
    Χρόνος μαγειρέματος : 30 λεπτά
    Συνολικός χρόνος: 1 ώρα
    Μερίδες : 2
    Κατηγορία : κυρίως πιάτο
    Είδος κουζίνας : Αγγλική
    Θερμίδες ανά μερίδα (kcal) : 914

    Συστατικά

    400 γρ πατάτες
    Αλάτι
    100 γραμμάρια κατεψυγμένου αρακά
    Λίγα φύλλα μέντας
    Αλεσμένο μαύρο πιπέρι
    1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή 10 γραμμάρια βούτυρο
    350 γραμμάρια φρέσκα φιλέτα μπακαλιάρου (μπακαλιάρος,  ή άλλο λευκό ψάρι είναι επίσης μια χαρά)
    Λάδι για τηγάνισμα
    100 γραμμάρια αλεύρι σίτου για όλες τις χρήσεις
    100 ml πολύ κρύα μπύρα, ανθρακούχο νερό ή κανονικό νερό με διττανθρακικό σόδα
    2 ακόμα κουταλιές της σούπας αλεύρι.
    Λίγη σάλτσα ταρτάρ για συνοδευτικό (ή μαγιονέζα)
    Ήπιο ξίδι  (προαιρετικά)
    Φέτα λεμονιού (προαιρετικά)

     

    Syntages-matinas.gr-Ψάρια-και-πατατάκια
    Syntages-matinas.gr-Ψάρια-και-πατατάκια

    Εκτέλεση

    Θα αρχίσουμε να ετοιμάζουμε τα ψάρια και τα πατατάκια μας με τις πατάτες. Για αυτό θα χρειαστούμε περίπου 400 γρ πατάτες για να τηγανίσουμε που μπορούμε να τις ξεφλουδίσουμε ή να τις πλύνουμε πολύ καλά αν θέλουμε να αφήσουμε τη φλούδα. Στη συνέχεια τα κόβουμε σε κανονικά μπαστουνάκια, τα ξεπλένουμε μια-δυο φορές και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν σε νερό για να χάσουν το άμυλο τους.

    Όσο ξεκουράζονται οι πατάτες θα φτιάξουμε τον πουρέ αρακά. Για να γίνει αυτό βάζουμε νερό με αλάτι να ζεσταθεί και όταν πάρει βράση προσθέτουμε 100 γρ κατεψυγμένο αρακά. Τα αφήνουμε να ψηθούν για 7 ή 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

    Στραγγίζουμε τον αρακά και τον πολτοποιούμε για να γίνουν πουρές. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ λεπτό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιρούνι. Τελειώνουμε προσθέτοντας μερικά ψιλοκομμένα φύλλα μέντας για γεύση, 1 πρέζα πιπέρι και προσθέτουμε 10 γραμμάρια βούτυρο ή 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

    Παίρνουμε περίπου 350 γρ φιλέτα ψαριού. Αν είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε σε μικρότερες μερίδες. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του ψαριού και από τις δύο πλευρές και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν ώστε να μαζέψουν το αλάτι μέσα.

    Τώρα ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι για να τηγανίσουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι. Όσο ζεσταίνεται, στραγγίζουμε και στεγνώνουμε τις πατάτες με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Μόλις ζεσταθεί πολύ το λάδι, χωρίς όμως να καπνίσει, προσθέτουμε τις μισές πατάτες και τις τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 7 ή 8 λεπτά. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και επαναλαμβάνουμε με το άλλο μισό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για να τα τσιγαρίσουμε αργότερα. Κρατάμε το λάδι.

    Σε ένα μπολ, θα φτιάξουμε τη ζύμη για το κουρκούτι. Για αυτό θα χρειαστούμε 100 γρ αλεύρι που θα το κοσκινίσουμε στο μπολ με μια πρέζα αλάτι. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε 100 ml πολύ κρύα μπύρα ή, επίσης, την ίδια ποσότητα ανθρακούχου νερού ή κανονικού νερού με ½ κουταλάκι του γλυκού διττανθρακικό.

    Αρχίζουμε να ενσωματώνουμε σταδιακά τα υλικά της ζύμης μέχρι να δούμε ότι δεν υπάρχουν σβώλοι. Η επιθυμητή υφή είναι μια ελαφρώς ρευστή κρέμα, οπότε αν χρειαστεί, μπορούμε να διορθώσουμε την υφή προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι ή μπύρα.

    Όταν έχουμε έτοιμη τη ζύμη, ζεσταίνουμε ξανά το κρατημένο λάδι, παίρνουμε τα φιλέτα ψαριού και τα αλευρώνουμε με μια-δυο κουταλιές της σούπας αλεύρι. Το ψάρι πρέπει να είναι καλά καλυμμένο από όλες τις πλευρές. Μόλις αλευρωθούν, τα περνάμε από το κουρκούτι και τα αφήνουμε να πάρουν μια καλή στρώση.

    Αμέσως μετά βυθίζουμε κατευθείαν το ψάρι στο πολύ καυτό λάδι, πάντα χωρίς να έχει καπνίσει. Μπορούμε να κάνουμε το τεστ για να μάθουμε αν είναι σε σωστή θερμοκρασία τηγανίζοντας λίγη ζύμη από πριν. Τηγανίζουμε τα φιλέτα σε παρτίδες μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.

    Μόλις τηγανιστούν τα μεταφέρουμε σε σχάρα ή δίσκο με απορροφητικό χαρτί για να χάσουν το περιττό λάδι.

    Τέλος, τηγανίζουμε ξανά τις πατάτες, αυτή τη φορά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν στη γεύση και να γίνουν τραγανές, κάτι που θα πάρει περίπου 2 λεπτά. Τα αφαιρούμε επίσης σε απορροφητικό χαρτί ή σε σχάρα και τα αλατίζουμε κατά βούληση.

    Για το σερβίρισμα βάζουμε το χτυπημένο ψάρι σε δίσκο ή πιάτο, δίπλα στα πατατάκια, τον πουρέ αρακά και λίγη σάλτσα ταρτάρ να βουτήξουμε, αν και μια χαρά είναι και η μαγιονέζα αν δεν έχουμε. Τελικά, όσον αφορά τη γεύση, μπορούμε να ψεκάσουμε το ψάρι με μερικές σταγόνες ήπιο ξύδι ή λεμόνι.

    Σερβίρετε το ψάρι με πατατάκια με πουρέ μπιζελιού, σάλτσα ταρτάρ και ένα λεμόνι ή ήπιο ξύδι

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

    Βασική ιδέα προσαρμοσμένο από: www.bonviveur.es

     

    * Για οποιαδήποτε ερώτηση, γράψτε μου μήνυμα με κλικ εδώ και θα σας απαντήσω !
    Προηγούμενο άρθροNηστίσιμο Σάμαλι
    Επόμενο άρθροΛαζάνια κοτόπουλου
    Tina
    Η μαγειρική είναι το πάθος μου με ξεκουράζει !!! Καθημερινές Συνταγές μου που φτιάχνω, ψάχνω , ή βρίσκω & μεταφράζω για να σας τις δίνω με ένα τρόπο εύκολο έτσι ώστε να με ακολουθείτε σε αυτό το ταξίδι της δημιουργίας και των Γεύσεων. Ό,τι βρίσκετε εδώ, να ξέρετε είναι δοκιμασμένο κι από καρδιάς. Σας ευχαριστώ για την καθημερινή υποστήριξή σας !!! ΣΗΜ: Μερικές φωτο είναι από το Internet !!!