Σπιτικό Ελιόψωμο

    0
    401
    syntages-matinas.gr-Σπιτικό-Λιόψωμο-696x441
    syntages-matinas.gr-Σπιτικό-Λιόψωμο-696x441

    Σπιτικό Ελιόψωμο. Όλοι όσοι με ακολουθούν γνωρίζουν ότι μου αρέσουν πραγματικά οι συνταγές ψωμιού και μου αρέσει να με προκαλούν να δοκιμάζω νέες συνταγές ψωμιού.

    ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗΙ:
    Χειροποίητο ψωμί Ζέας

    Έχω φτιάξει αυτή τη συνταγή αρκετές φορές μέχρι τώρα και όλοι ήταν απλά ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα. Μια τέλεια τραγανή κρούστα ενώ το εσωτερικό είναι απαλό, αρωματικό και ελαφρώς λαστιχωτό. Αυτό το ψωμί θα γίνει επιτυχία όπου κι αν το σερβίρετε και είναι τέλειο για ορεκτικά, σάντουιτς και ως συνοδευτικό

    __________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________

    Δες το λογαριασμό μου στο Twitter ή και στο Threads

    Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook  γτ όχι και στο  Pinterest  για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες έμπνευση και αν θέλεις & συνταγές !

    Θα χαρώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο Youtube

    Σαρώστε τον κωδικό QR για να με βρείτε στο instagram

    tinaki_1983_qr
    tinaki_1983_qr

    __________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________

    ΜΕΡΙΔΕΣ: 1 μερίδα
    ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 λεπτά
    ΩΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 45λεπτά
    ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 1 ώρα και 5 λεπτά

    Συστατικά

    2/3 φλιτζανιού (92 γρ.) πράσινες ελιές , χωρίς κουκούτσι – στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

    2/3 φλιτζανιού μαύρες ελιές , χωρίς κουκούτσι – στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

    4 φλιτζάνια (500g) αλεύρι για ψωμί

    1 κουταλάκι του γλυκού (5 g) αλάτι ( Ισως σας βγεί λίγο αλμυρό μπορείτε να βάλετε 2% αλάτι δηλ 1 g 🙂 )

    1/2 κουταλάκι του γλυκού (2g) σκόνη σκόρδου

    1 κουταλάκι του γλυκού (1g) δεντρολίβανο

    1 ½ κουταλάκι του γλυκού (3 g) νιφάδες τσίλι

    Φύλλα φρέσκου θυμαριού

    25 g φρέσκια μαγιά (ή 2 1/4 κουταλάκι του γλυκού ενεργή ξηρή μαγιά)

    1 ½ φλιτζάνι (360 ml) νερό

     

    Εκτέλεση

    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το σκόρδο σε σκόνη, το δεντρολίβανο, τις νιφάδες τσίλι και τα φρέσκα φύλλα θυμαριού.

    Διαλύουμε τη φρέσκια μαγιά σε ½ φλιτζάνι (120 ml) νερό και προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού.

    Προσθέστε το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι (240 ml) νερό και αρχίστε να ζυμώνετε τη ζύμη μέχρι να ξεκολλήσει από τα πλαϊνά του μπολ.

    Προσθέτουμε τις ελιές και ζυμώνουμε λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθούν. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα καθαρό μπολ, μεταφέρουμε τη ζύμη και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 2,5 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να τριπλασιαστεί σε μέγεθος.

    Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ισιώνετε τη ζύμη σε οβάλ σχήμα και αρχίζετε να τυλίγετε τη μία άκρη της προς τα μέσα. Τυλίγουμε και γυρίζουμε ανάποδα και το πλάθουμε σε μπάλα. Πασπαλίστε το αλεύρι και το καλαμποκάλευρο πάνω από μια καθαρή πετσέτα, προσθέστε τη ζύμη και σκεπάστε.

    Αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-45 λεπτά.

    Εν τω μεταξύ, ανάψτε το φούρνο στους 240 βαθμούς Κελσίου και προσθέστε ένα στρογγυλό χυτοσίδηρο 9 ιντσών (23 εκ.) μέσα χωρίς το καπάκι. Το αφήνουμε στο φούρνο για περίπου 30-45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η ζύμη στην πετσέτα.

    Βγάζουμε το μαντεμένιο ταψί από το φούρνο, γυρίζουμε τη ζύμη στο ταψί και βάζουμε το καπάκι. Ψήνετε για 25-30 λεπτά στους 470F (240C) με το καπάκι για να δημιουργηθεί ατμός.

    Αφαιρέστε το καπάκι και ψήστε για άλλα 20 λεπτά στους 440 F (230 C) για να αφήσετε το ψωμί να πάρει μια τραγανή χρυσαφένια κρούστα.

    Αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν κόψετε το ψωμί.

    ~ Δες την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί ~

    Το βίντεο πιστεύω ότι τα «λέει όλα», αλλά είμαι στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις!

    ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗΙ:
    Πανεύκολο  Cheesecake χωρίς ψήσιμο

    🐦 🐦 Matoula – Matina’s recipes ♨️

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

    Βασική ιδέα προσαρμοσμένη από : https://www.homecookingadventure.com/

    syntages-matinas.gr-Σπιτικό-Λιόψωμο-696x441
    * Για οποιαδήποτε ερώτηση, γράψτε μου μήνυμα με κλικ εδώ και θα σας απαντήσω !
    Προηγούμενο άρθροΑπίθανη Γιαννιώτικη Kρεατόπιτα !
    Επόμενο άρθροΣτριφτά ρολά κανέλας
    Tina
    Η μαγειρική είναι το πάθος μου με ξεκουράζει !!! Καθημερινές Συνταγές μου που φτιάχνω, ψάχνω , ή βρίσκω & μεταφράζω για να σας τις δίνω με ένα τρόπο εύκολο έτσι ώστε να με ακολουθείτε σε αυτό το ταξίδι της δημιουργίας και των Γεύσεων. Ό,τι βρίσκετε εδώ, να ξέρετε είναι δοκιμασμένο κι από καρδιάς. Σας ευχαριστώ για την καθημερινή υποστήριξή σας !!! ΣΗΜ: Μερικές φωτο είναι από το Internet !!!