Κρέμα Ζαχαροπλαστικής / Πατισερί
Συστατικά
- 500 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- 2 κρόκοι αυγών
- 1 βανίλια σε σκόνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 250 ml κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά, κρύα από το ψυγείο
- (Προαιρετικά) 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό, για έξτρα πλούσια γεύση και υφή
Εκτέλεση
- Προετοιμασία: Σε ένα κατσαρολάκι, βάλτε το γάλα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, αλλά μην το αφήσετε να βράσει.
- Ανακάτεμα: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ. Προσθέστε τους κρόκους αυγών και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθήκη γάλακτος: Προσθέστε σταδιακά λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ψηθούν τα αυγά.
- Ενσωμάτωση: Ρίξτε το μείγμα των αυγών στο κατσαρολάκι με το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
- Ψήσιμο: Συνεχίστε το ανακάτεμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αυτό θα πάρει μερικά λεπτά. Η κρέμα θα πρέπει να είναι αρκετά πηχτή ώστε να καλύπτει το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
- Αρωματισμός, Βούτυρο & Ψύξη: Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τη βανίλια. Αν χρησιμοποιείτε βούτυρο, προσθέστε το τώρα και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί πλήρως. Μεταφέρετε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύψτε την με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα και αφήστε την να κρυώσει τελείως στο ψυγείο.
- Χτύπημα κρέμας γάλακτος: Χτυπήστε την κρύα κρέμα γάλακτος με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
- Ενσωμάτωση: Ενσωματώστε την χτυπημένη κρέμα γάλακτος στην κρύα κρέμα ζαχαροπλαστικής με απαλές κινήσεις χρησιμοποιώντας μια μαρίζ ή μια σπάτουλα σιλικόνης.
Παρατηρήσεις:
- Με τη χρήση λιγότερων κρόκων αυγών, η κρέμα μπορεί να είναι ελαφρώς λιγότερο πηχτή. Αν θέλετε μια πιο σταθερή κρέμα, μπορείτε να αυξήσετε ελαφρώς την ποσότητα κορν φλάουρ (π.χ., σε 50 γρ.) ή να προσθέσετε λίγη ζελατίνη .
- Η προσθήκη βουτύρου είναι προαιρετική, αλλά προσδίδει μια υπέροχη πλούσια γεύση και βελούδινη υφή στην κρέμα.
- Στην κρέμα πατισερί που έχει κρυώσει μπορούμε να προσθέσουμε χτυπημένη κρέμα γάλακτος (σαντιγί), ώστε να γίνει πιο αφράτη η κρέμα και πιο αέρινη και έχουμε την κρέμα Λεζέρ (Légère). Η αναλογία είναι 1 μέρος κρέμα σαντιγί και 2 μέρη κρέμα πατισερί.
__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________
Δες το λογαριασμό μου στο Twitter ή και στο Threads
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook γτ όχι και στο Pinterest για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες έμπνευση και αν θέλεις & συνταγές !
Θα χαρώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο Youtube
__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________